Články - Spring Iaido Seminár Mošovce

Späť na články                         < Predchádzajúci článok Nasledujúci článok >

Galéria k článku

Spring Iaido Seminár v Mošovciach
Áno čítate správne, po niekoľkých rokoch sa toto tradičné podujatie vrátilo opäť do priestorov telocvične v Mošovciach, ktorá nás privítala obvyklým nádychom priateľstva. Bolo to ako skok v čase keď sa iaidoka z okolitých krajín zišli v hojnom počte, viac než 70 aby sa učili, spoločne trénovali a zdokonaľovali svoje schopnosti.
V tomto všetkom nám pomáhala hneď celá zostava skvelých učiteľov, ktorí neváhali a ochotne načreli do studničky svojich bohatých vedomostí aby uhasili náš smäd po vedomostiach a chtíč po ďalšom rozvoji. Victor Cook sensei bol ako zvyčajne hlavným učiteľom a v tejto neľahkej úlohe mu pomáhali a podporovali ho Tony Devine sensei, John Piper sensei, Gábor Hábermajer sensei a v neposlednom rade Gábor Galyas sensei.

Ešte pre samotným seminárom pre nás ale začala iná aktivita. S Háber senseiom sme sa rozhodli predĺžiť si pobyt o jeden deň aby sme sa nevideli len pri cvičení v dojo. Takto zostava z Košíc - Shin Junsui Do vyrazila na výpravu už zavčasu vo štvrtok, síce s hodinovým mešakním ale predsa. Dorazili sme na miesto určenia, ktorým bola tento rok dedinka Blatnica, kde sa nám podarilo nájsť skevlé ubytovanie v malebnom domčeku hneď pri rieke. Naša posádka pozostávala s Katky, Mičiho, Oliho a Robbieho. Spoločne sme sa usilovne pustili do prípravy večere, chceli sme totiž prekvapiť našich priateľov zo Shinbukan Budapest extra večerou. Tri chody sa rysovali sprvoti veľmi pomaly, čistenie cvikli, batátov, mäsa ... všetko zaberalo pocitovo neskutočne veľa času. Naše menu: Hráškovo mättová polievka, Závitky z kuracích pŕs plnené mozzarelou a slaninkou s cviklovo parmezánovým a batátovo cesnakovým pyré a ako sladká bodka pravé nefalšované domáce palacinky s jahodovým lekvárom, črstvými jahodamy a čokoládou. Plný očakávania sme všetko pripravili a čakali na príchod druhej skupiny. V tom volal Hábe sensei, že akurát vyrážajú ... hehe tak naše hodinové meškanie pri odchode sa zratu zdalo smiešne v porovnaním s 3,5 hodinami našich priateľov. Čakali sme teda ďalej.
Konečne dorazili, 23:35, unavení ale šťastní že sme sa konečne stretli sme priateľom prihriali večeru, upiekli čerstvé palacinky a predovšetkým naliali malý pohárik na privítanie. Celý nasledujúci deň me mali len pre seba, rozhovory, spoločenské hry, prechádzky ... čas letel ako voda v riečke za naším prechodným bydliskom. S poslednými lúčmi zapadajúceho slnka, ktoré sa len s veľkou námahou predrali cez hustý súvislý pás do prasknutia plných dažďových mrakov, sme zahájili po celý deň túžobne očakávanú aktivitu - grillovanie. Maličký grill sa po rozohriatí na striedačku plnil marinovaným kuracím mäskom, klobáskami najrôznejších tvarov rozmerov a farieb a samozrejme nechýbali ani slovenské klasiky vo forme slaninky a údených oštiepkov. Hra stolček prestri sa pokračovala až do neskorého večera či priam noci, keď v sprievode hustého dažďa majsri grillu neúnavne pokračovali v prekrmovaní celej partie.

Seminár začal krátkym príhovorom, ktorý bol pre niektorých možno trochu prekvapivý, ale o to dôležitejší pre uvedomenie si zodpovednosti voči sebe samým, voči našim učiteľom a voči našim žiakom. Cook sensei hovoril o celkovom prístupe k cvičeniu a ochote a schopnosti prijímať nové poznatky. „Tí ktorí sa nechcú učiť a chcú pokračovať v cvičení, ktoré je pre nich pohodlné, prosím, ale s týmito ľuďmi nemienim strácať drahocenný čas“. Slová tvrdé, no na mieste. Jednoznačne prispeli k zvýšeniu pozornosti všetkých účastníkov.
Postupne sme sa venovali všetkým kata sei tei iai s cieľom prebrať hlavné body jednotlivých foriem a zamerať sa predovšetkým na tie, ktoré bývajú pod drobnohľadom skúšobných komisárov a rozhodcov pri tai kai. Ako zvyčajne sme dostávali výborné rady a intenzívnu pomoc pri našej snahe implementovať novinky a zmeny do nášho cvičenia. Prvý deň skončil viac než úspešne a unavený sme sa pobrali ... no každý niekam inam, len aby sme sa nakoniec v hojnom počte stretli na kus reči s priateľmi a senseimi u nich v penzióne.
Druhý deň začínal tam kde prvý končil a dokončili sme sériu sei tei iai poslednými dvoma kata tejto rady. Nasledovalo voľné cvičenie keď sa každý mohol venovať svojim trýzniteľom, teda tým kata, ktoré nám idú najťažšie a na ktorých potrebujeme najviac zapracovať. Tak sa po dojo niesla spleť pohybov sei tei iai aj koryu kata. Toto platilo pre všetkých okrem tých iaidoka, ktorých čakali poobede skúšky. Títo dostali zvláštnu pozornosť a pred skúškami ešta pár cenných rád.
Senseiov čakala neľahká úloha, keďže sa na skúšky prihlásilo až 32 iaidoka, ktorí sa pokúšali dosiahnuť na nasledujúcu métu vo svojej iaido kariére, čakala ich tvrdá práca. Jemná nervozita, trochu strachu ale predovšetkým odhodlanie a nesmierna snaha boli nakoniec odmenené a na skúškach uspeli všetci, ktorí sa odvážili a predviedli svoje aktuálne schopnosti.
Samozrejme všetkým gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov pri napredovaní v nastúpenej ceste. Novodosiahnuté stupňe v rozmedzí od Yonkyu po Nidan dúfame prispejú k motivácii všetkých iaidoka na sebe tvrdo ďalej pracovať. Lúčenie prebehlo hladko bez výraznejších komplikácií. Háber sensei vzjadril presne to čo sme asi všetci cítili, zbytočne to nenaťahujme, lebo sa tu ešte nebodaj začne plakať. :) Už teraz sa teším na ďalšie stretnutie s týmito skvelými ľudmi, priateľmi ... rodinou.

V neposlednom rade by som chcel dodať ako veľmi som pyšný na výsledky našich dvoch skúškových panicov. Ich tvrdá práca, neúnavné cvičenie a sebadisciplína priniesli vytúžené a zaslúžené ovocie vo forme ich prvých technických stupňov.

Katka Hajducseková - Nikyu
Miči Kónya - Nikyu

Na týchto prvých Open skúškach sa ani viac dosiahnuť nedalo, verím že vás táto skúsenosť posilní a pojdete ďalej v spoznávaní samých seba a cesty Iai.

S pozdravom

Róbert Kulcsár

Kontakt